CONTACT INFORMATION
Sandor Csortos Szabo
Budapest, HUNGARY

Developed & Hosted by NETKEY

logo
logo

ÉLETRAJZ

Csortos Szabó Sándor

1962-ben született, Karcagon.


1980-ban érettségizett a Képző és Iparművészeti Szakközépiskolában, majd 1985-ben diplomázott az Iparművészeti Főiskola Belsőépítészeti Karán. 1986-tól a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja. A Magyar Filmakadémia alapító tagja (2015).


A fotográfiával a Képzőművészeti Szakközépiskolában ismerkedett meg és annak ellenére, hogy az Iparművészeti Főiskola belsőépítészeti karán tanult, a sors szeszélye újra a fotográfiához kötötte. Diplomamunkája a Szigetbecsére tervezett André Kertész Múzeum volt, majd 1991-ben ő tervezte a Kecskeméten lévő Magyar Fotográfiai Múzeum kiállítóterének installációját.


Egy évvel később már fotográfusként dolgozott, az ELITE és a Hamu és Gyémánt című magazinoknak. Az ELITE Magazin időleges megszűnésekor munkanélküli lett, majd reklámügynökségeknél vállalt munkát. Volt copywriter, art director, később kreatív igazgató is. Ekkor ismerkedett meg a televíziózással, szórakoztató műsorok producereként. Később portréfilmeket és kulturális műsorokat készített a Magyar Televízió számára. Hankiss Elemér professzorról szóló filmjét “Idegen világban” címmel a budapesti mozik is bemutatták.


2000. januárjában járt először Dél-kelet Ázsiában. Kambodzsában készített fotóiból született első önálló kiállítása, Angkor – Romváros az őserdőben címmel. A kiállítást 3 hét alatt több mint 12 ezer ember tekintette meg, köztük Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke és Őszentsége a XIV. Dalai Láma. Egy évvel később, az Indiai Köztársaság Turisztikai Hivatalának meghívására Khadzsuráhóban járt. Itt készült képeit a budapesti Iparművészeti Múzeum mutatta be Khadzsuráhó – Misztikum és erotika című kiállításán. Első könyve, melyet Tóth Krisztina költővel közösen készített, 2004-ben jelent meg, Fény, viszony címmel. Ezt a könyvet, valamint két másik fotósorozatot, 2005-ben, a Los Angeles-i International Photography Awards-on díjazták. A könyvet még ugyanabban az évben beválogatták a brit Nemzeti Könyvtár, a British Library (London) gyűjteményébe.


Csortos Szabó Sándor több fotója is díjat nyert nemzetközi versenyeken, számos önálló és csoportos kiállításon vett részt. Jelenleg a Budapest Film Produkciónál dolgozik, miközben folytatja alkotói tevékenységét és saját képzőművészeti fotóit készíti.


Filmográfia: IMDB

Hivatalos támogató: Leitz Hungaria – Leica

Életrajz | csortos