Csortos Szabó Sándor

aka: Csortos / Csortos Szabó / Szabó Sándor

1962-ben született, Karcagon.

1980-ban érettségizett a Képző és Iparművészeti Szakközépiskolában, majd 1985-ben diplomázott az Iparművészeti Főiskola Belsőépítészeti Karán. 1986-tól a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja. A Magyar Filmakadémia alapító tagja (2015).

A fotográfiával a Képzőművészeti Szakközépiskolában ismerkedett meg és annak ellenére, hogy az Iparművészeti Főiskola belsőépítészeti karán tanult, a sors szeszélye újra a fotográfiához kötötte. Diplomamunkája a Szigetbecsére tervezett André Kertész Múzeum volt, majd 1991-ben ő tervezte a Kecskeméten lévő Magyar Fotográfiai Múzeum kiállítóterének installációját.

Egy évvel később már fotográfusként dolgozott, az ELITE és a Hamu és Gyémánt című magazinoknak. Az ELITE Magazin időleges megszűnésekor munkanélküli lett, majd reklámügynökségeknél vállalt munkát. Volt copywriter, art director, később kreatív igazgató is. Ekkor ismerkedett meg a televíziózással, szórakoztató műsorok producereként. Később portréfilmeket és kulturális műsorokat készített a Magyar Televízió számára. Hankiss Elemér professzorról szóló filmjét “Idegen világban” címmel a budapesti mozik is bemutatták.

2000. januárjában járt először Dél-kelet Ázsiában. Kambodzsában készített fotóiból született első önálló kiállítása, Angkor – Romváros az őserdőben címmel. A kiállítást 3 hét alatt több mint 12 ezer ember tekintette meg, köztük Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke és Őszentsége a XIV. Dalai Láma. Egy évvel később, az Indiai Köztársaság Turisztikai Hivatalának meghívására Khadzsuráhóban járt. Itt készült képeit a budapesti Iparművészeti Múzeum mutatta be Khadzsuráhó – Misztikum és erotika című kiállításán. Első könyve, melyet Tóth Krisztina költővel közösen készített, 2004-ben jelent meg, Fény, viszony címmel. Ezt a könyvet, valamint két másik fotósorozatot, 2005-ben, a Los Angeles-i International Photography Awards-on díjazták. A könyvet még ugyanabban az évben beválogatták a brit Nemzeti Könyvtár, a British Library (London) gyűjteményébe.

Csortos Szabó Sándor több fotója is díjat nyert nemzetközi versenyeken, számos önálló és csoportos kiállításon vett részt. Jelenleg is több filmes és televíziós produkcióban dolgozik, miközben folyamatosan alkot az autonóm fotográfia területén.

Filmográfia: IMDB

Hivatalos támogató: Leitz Hungaria – Leica